έβαλε νερό στον καφέ του ο mr.Schultz

hschultz.jpg
DER SPIEGEL-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-DIRTYJAZZ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

Ο καφές είναι το σημαντικότερο προϊόν της Αιθιοπίας, καλύπτει το 40% των εξαγωγών της και 15 από τα 71 εκατ. του πληθυσμού της ζουν από την καλλιέργειά του. Η Αιθιοπία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Γης, οι περισσότεροι αγρότες των συνδικάτων αμείβονται με λιγότερα από 80 σεντς για μισό κιλό καφέ!

Ο Ασενάφι Αργκάβ, σημαντικός παράγων στο εμπόριο καφέ της χώρας του και υπεύθυνος για τις εξαγωγές, με σπουδές οικονομικών, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα της κατοχύρωσης δικαιωμάτων στο σήμα καφέ «Shirkina Sundried Sidamo», που αγοραζόταν αποκλειστικώς από τη «Στάρμπακς». Οταν ανακάλυψε ότι το κάθε πακέτο πουλιόταν στις δυτικές αγορές 13 δολάρια και κάθε φλιτζάνι τού εκλεκτής ποιότητας καφέ τέσσερα δολάρια κι οι συμπατριώτες του στα εργαστήρια διαλογής κι επεξεργασίας έπρεπε να ζήσουν με 50 σεντς την ημέρα, πήρε απόφαση να αγωνιστεί εναντίον της εκμετάλλευσής τους.

Η διαμάχη με τη γιγαντιαία πολυεθνική πήρε διαστάσεις σύγκρουσης «Πρώτου» και «Τρίτου Κόσμου. «Τα κέρδη πηγαίνουν σ’ εκείνους που κατορθώνουν να κάνουν μία συγκεκριμένη ποικιλία καφέ συνώνυμη μιας μάρκας και να περιβάλλουν αυτή τη μάρκα με διαφημιστική αίγλη», όπως διατυπώνει χαρακτηριστικά ο Γκετασέβ Μενγκίστε -επικεφαλής του αιθιοπικού Γραφείου Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας- κι είχε την ιδέα οι συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής εκλεκτής ποιότητας καφέ να μην αποδέχονται πλέον τους εξ αλλοδαπής όρους. Το αφρικανικό όνειρο – τέλος στην «επαιτεία» χαμηλών τιμών, αλλά διαπραγματεύσεις μεταξύ ίσων εταίρων. Να στηριχθεί η ζήτηση και να προστατευτεί η περιοχή παραγωγής με το όνομα της μάρκας.

Βεβαίως, η μάχη του καφέ αφορά «συμβολικώς» και μελλοντικές μάχες για άλλες πρώτες ύλες της Μαύρης Ηπείρου, όπως το κακάο, και η Αιθιοπία αποτελεί σύμβολο για όλο τον «Τρίτο Κόσμο». Καμία άλλη αναπτυσσόμενη χώρα δεν διανοήθηκε μέχρι τώρα να υψώσει ανάστημα απέναντι στις «πλούσιες» χώρες με τα ίδια της τα μέσα.

 

Η δικαστική διαμάχη στην Αμερική ήταν πολύπλοκη και το καίριο ερώτημα ήταν: ποιος καθορίζει ποιο είναι το δίκαιο αντίτιμο ενός προϊόντος; Και ποιος αποφασίζει ανάμεσα σε δύο μη ίσους εταίρους τι είναι δίκαιο;

 

Τελικώς, πέρσι η «Στάρμπακς» έξαφνα απέσυρε την αίτηση εξασφάλισης πατέντας. Κάτι νέο ξεκίνησε από την εκστρατεία της Αιθιοπίας, αφού στο γραφείο του Μενγκίστε καταφθάνουν συνεχώς φαξ από Ρουάντα, Κένια, Ουγκάντα, Υεμένη για πληροφορίες περί προστασίας δικαιωμάτων. Η ζημιά που υπέστη αυτό το διάστημα το γόητρο της «Στάρμπακς» διεθνώς έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε οι υπεύθυνοι εξαναγκάστηκαν να τερματίσουν τη διαμάχη. Στις αρχές Μαΐου οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ξανά στην έδρα της εταιρείας, Σιάτλ, κι ανακοινώθηκε πως «στα βασικά υπήρξε συνεννόηση». Η «Στάρμπακς» δήλωσε πρόθυμη να υπογράψει συμφωνία χορήγησης αδείας κι οι νομικοί σύμβουλοι ανέλαβαν τις λεπτομέρειες.

 

Τελικώς, χθες ο αμερικανικός κολοσσός και η αιθιοπική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την εγγραφή τριών μοναδικών ειδών αιθιοπικού καφέ ως σήμα κατατεθέν, τερματίζοντας τη δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών. Η συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η «Στάρμπακς» θα πωλεί συγκεκριμένο αριθμό αιθιοπικών ειδών καφέ και μάλιστα κατά τρόπο ώστε να προστατεύονται τα κέρδη των Αιθιόπων παραγωγών.

 

Φαίνεται ότι ο «Τρίτος Κόσμος» κέρδισε μία μάχη έναντι του «Πρώτου».

Laurie AndersonO Superman

Advertisements

~ από dirtyjazz στο Ιουνίου 22, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: